Spermiedödande glidmedel

Tidigare fanns det glidmedel med en spermiedödande effekt vilka idag är förbjudna i Sverige då de tyvärr lider av en hel del biverkningar. Nu när fler och fler människor beställer läkemedel via internet så ökar möjligheterna att komma i kontakt med spermiedödande medel via utländska sidor så här följer en kort information i ämnet.

Den verksamma ingrediensen i dessa spermiedödande glidmedel är oftast ett ämne som heter nonoxynol-9, förkortas ofta N-9. Användningen av medlet var en gång i tiden mycket utbredd men detta har ändrats under senare tid. I vissa religösa grupper är dock medlet tämligen välanvänt då det enligt deras tro är ok att använda ett spermiedödande medel då ägget under händelseförloppet aldrig blir befruktat.

Tidigare trodde man också att medlet skyddade mot sexuella sjukdomar men detta blev senare motbevisat då medlet faktiskt ÖKAR risken för att bli smittad.

Så här skriver WHO om just nonoxynol-9

Nonoxynol-9 är ett spermiedödande medel med en utbredd användning som preventivmedel i många år. Det är tillgängligt över disk och finns i många olika varianter(gel, stolpiller och spray), och kan användas som det är eller som extra skydd på toppen av kondomer, pessar eller annan mekanisk barriär.

Omfattande forskning har gjorts om säkerheten och effektiviteten av Nonoxynol-9 för hiv-prevention. WHO, i samarbete med CONRAD Programet sammankallade ett tekniskt samråd i oktober 2001 för att granska uppgifter om användningen av Nonoxynol-9 som spermiedödande medel.

Viktiga slutsatser från den tekniska konsultation inkluderar:

  • Även nonoxynol-9 har visat sig öka risken för HIV-infektion när den används flitigt av kvinnor med hög risk för infektion är det fortfarande ett preventivmedel för kvinnor med låg risk.
  • Nonoxynol-9 ger inget skydd mot sexuellt överförbara infektioner som gonorré och klamydia.
  • Det finns inga belägg för att kondomer insmorda med nonoxynol-9 är bättre på att förhindra graviditet eller infektion än kondomer insmorda med silikon.
  • Försäljningen av spermiedödande kondomer bör inte uppmuntras men det är bättre att använda en nonoxynol-9 kondom än ingen kondom alls.
  • Nonoxynol-9 bör inte användas rektalt.
  • Utvärdering av andra potentiella mikrobicider bör fortsätta.